Serafim Rose – ce înseamnă să numeşti pe cineva „eretic”

Serafim Rose

     Cuvântul „eretic” provine din cuvântul grecesc „haireisthai”, însemnând ,,a alege”. Mai exact un eretic e cineva care era un mădular drept-credincios al Bisericii dar care de bunăvoie a ales o învăţătură contrară credinţei universale a Bisericii.

     Cu alte cuvinte, a fi eretic necesită o respingere deliberată a Adevărului. Totuşi, în limbajul uzual, cuvântul eretic e folosit cu o mai mare uşurinţă, în special în polemicile online. Este cu adevărat corect şi in consonanţă cu mila creştină să aruncăm această etichetă?

     Pr. Serafim Rose, un teolog popular al secolului trecut care cu siguranţă nu a fost un liberal, spune următoarele în această privinţă:

     Cuvântul eretic este cu siguranţă mult prea folosit în zilele noastre. El are un înteles şi o funcţie precisă, să deosebească noile învăţături de invăţătura Ortodoxă; dar puţini creştini non-ortodocşi sunt astăzi „eretici” conştienţi, şi nu face niciun bine să-i numim astfel.

     În fond, eu cred, că atitudinea părintelui Dimitry Dudko este cea corectă: Ar trebui să-i vedem pe non-ortodocşi ca pe nişte oameni cărora Ortodoxia nu le-a fost descoperită încă, ca nişte oameni care sunt potenţial ortodocşi (doar dacă noi înşine le vom da un mai bun exemplu!).

     Dacă noi ortodocşii am vedea pe ceilalţi creştini ca pe nişte fraţi separaţi în mod tragic, care împărtăşesc o credinţă comună în Iisus Hristos ca Domn şi Mântuitor – în loc să ne gândim la ei ca la nişte eretici sau imediat să ne concetrăm pe erorile lor teologice – poate mărturia noastră despre adevărul credinţei ortodoxe ar ajunge la mai mulţi oameni!

            Voi ce credeţi?

Sursa: Orthodox Christian Network

Traducere realizată de Valentin Viliga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *