Duhul schismei și efectele lipsei catehezei în Biserică

137414_cateheza

     Într-o înregistrare video, Părintelui Teofan i se cer anumite ”răspunsuri” cu privire la Sinodul din Creta și la documentele semnate și de către acesta. Bine, de fapt nu i se cer răspunsuri sau lămuriri. Interlocutorii au deja niște răspunsuri în mintea lor pe care le așteaptă. În fapt, vor doar să audă că Ierarhul locui este de acord cu ei și că nu are dreptate în timp ce ei au. Nu voi intra în prea multe detalii cu privire la discuție ci voi expune cât mai succint anumite concluzii personale.

1. Cateheza este aproape inexistentă în cadrul Bisericii.

     Aceasta este cauza majoră a tuturor problemelor ce țin de înțelegerea corectă a credinței, de mărturisirea ei corectă și de viața spirituală a poporului. În ziua de astăzi, cateheza nu ar însemna doar expunerea teologiei ortodoxe și discutarea pe seama ei credincioșilor. Nu, înseamnă în primul rând dialog. Dialog între preot sau ierarh cu cetatea, atât în ceea ce ține de dogme și credință, cât și în ceea ce ține de problemele zilnice cum ar fi acest Sinod din Creta. Nu s-a discutat cu poporul aproape deloc. Din această cauză, poporul ar tinde să creadă că i se ascunde ceva. Dacă preotul, iar în cazul de față ierarhii, nu vorbesc poporului și cu poporul, cel din urmă va da crezare diverselor site-uri de profil, care nu caută credința ortodoxă, nici nu o apără, ci vor să o dezbine având drept stăpân ori prostia sau neștiința personală, ori pe cineva care îi remunerează.

2. Sinodul din Creta nu este în niciun caz unul tâlhăresc. S-a reiterat foarte clar că Biserica Ortodoxă este Biserica una, sfântă, sobornicească și apostolească, așa cum mărturisim în crez.

     Foarte puțini dintre credincioși au putut înțelege corect și nu tendențios, documentele semnate la acest Sinod. Prea puțin înțeleg de ce Rusia nu a participat la acest Sinod, sau restul celor care au ales să nu vină. Înțeleg prin gestul Rusiei că ar apăra credința. Total fals și nu voi intra în alte amănunte. Ar trebui o serie de articole doar pentru Biserica Rusiei și adevăratele sale intenții ”pravoslavnice”.
Și eu am avut anumite rețineri cu privire la acest Sinod. Au venit hotărârile, le-am citit și mi-au fost spulberate acele rețineri. Nu aș fi crezut că după toate aparițiile ecumeniste ale unora, se putea stipula clar că Biserica Ortodoxă este singura Biserică a lui Hristos. Totodată, nu pot înțelege de ce anumiți oameni nu vor să vadă lucrul acesta. Tind să cred că de fapt vor altceva. Caută cu totul altceva în aceste documente iar evidența le scapă.

3. Site-urile anti-sismtem, anti-Biserică, anti-ierarhie, sunt cocini de minciună, subversiune, necredință, răutate, prostie, neștiință și de nonspiritualitate.

     Nu voi enumera aceste cocini. Nu vreau să le fac reclamă. Constat doar că există și fac un rău nemaipomenit celor pe care le citesc. Principalele lor idei lor ar fi acestea:

  1. propovăduiesc o cu totul altă credință, o credință a lor și nu adevărata credință ortodoxă
  2. dezbină și nu adună pe credincioși în jurul Bisericii
  3. propovăduiesc neascultarea și schisma
  4. aproape toți ierarhii nu sunt demni de ierarhie, sunt masoni și sunt înaintemergătorii lui antihrist
  5. propovăduiesc un duh total străin ortodoxiei, un duh din care pacea lipsește cu desăvârșire, vorbind mai mult despre antihrist, satana și răul pe care ni l-ar putea face, decât despre Hristos și binele pe care ni-l face zi de zi. Vorbesc mult prea mult despre satana, despre sfârșitul lumii (pe care nici nu și-l doresc fiindu-le frică de el) uitând de adevărata spiritualitate ortodoxă.
  6. Cititorii lor vor fi mereu neliniștiți, vor trăi zi de zi într-o angoasă spirituală, fiindu-le mereu frică de ceea ce ar putea să li se întâmple din secundă în secundă, gândindu-se mai mereu la masonerie și satana în loc să se gândească la Hristos. În final, acești oameni nu pot să se mai gândească la propria mântuire, la dobândirea ei, la metodele spirituale de dobândire a ei, la Hristos și Biserica Sa, fiind mereu încrâncenați și cu gândul la draci, antihrist, satana, masoni, oculta mondială și alte prostii. Vor ajunge prizonerii propriei lor lumi virtuale iar în consecință vor fi imobilizați în realitate sub diferite forme, mai ales din punct de vedere spiritual. De aprofundarea teologiei nici nu mai poate fi vorba. Sunt ”licențiați” în antihrist, masonerie, oculta mondială, draci și site-uri neortodoxe.

     În concluzie, Biserica, ierarhii (mai ales căci lor li se cere acum ”socoteală” și li se cer răspunsuri), ar trebui să se apropie și mai mult de mireni. Ar trebui realizate conferințe serioase în care ierarhii să fie deschiși cu celelalte mădulare ale Bisericii. Să spună lucrurilor pe nume, adică să se coboare la nivelul credinciosului de rând și să îi explice clar lucrurile de mai sus. Trebuie pus punctul pe i. Asta așteaptă credincioșii. Lămuriri și dragoste din partea ierarhiei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *