Cumințenia, Spitalele și Biserica

dn

            De ceva vreme Guvernul, mai exact Ministerul Culturii, se tot zbate să achiziționeze statuia Cumințenia Pământului, operă a marelui sculptor român Constantin Brâncuși. S-a încercat mai întâi o campanie de mobilizare a cetățenilor sperându-se că banii se vor aduna prin colectă publică, colectă care se pare că a cam eșuat pentru că noi, românii, am găsit imediat 11 milioane de motive să nu donăm fiecare din cei 19 milioane un euro pentru ”pietroiu ăla urât”.

            Imediat ce proprietarii au anunțat că indiferent dacă banii se adună de la cetățeni sau nu, Guvernul tot o va achiziționa, au și început unii așa-ziși jurnaliști să critice această inițiativă, ba mai mult jignind pe cei care ar avea intenția să doneze: ”Ne mananca viermii in spitale si ăștia din fruntea țării vor să strângem 11.000.000 de euro pentru o piatră denumită “Cumintenia Pamantului”. Donati, proștilor! Și dacă vă mai rămâne ceva dați la Catedrala Neamului de tâmpiți!” zice ”marele jurnalist” Daniel Nicolăină.       

           Cred că sunteți deacord că datoria jurnaliștilor este să informeze CORECT, NU să dezinformeze sau mai grav să MANIPULEZE opinia publică. Dar nu, astăzi presa se comportă la fel ca politrucii sovietici veniți în ’44 călare pe țeava tancului sovietic, care prezentau invadatorul sovietic ca pe un eliberator. Ni se induce ideea că din cauza statuii și a popilor nu are țara bani pentru spitale, școli și alte mega-proiecte menite să aducă bunăstarea poporului aflat sub influența ”obscurantismului religios” dirijat de BOR. Ne revoltam când Horia Roman Patapievici ne numea ”un popor cu aspect patibular și cu anatomia căcătului”, dar câtă dreptate avea! Nu suntem în stare să ne apărăm valorile, e suficient să vină vreun Institut De Cercetare A Nu Știu Ce să ne spună, cutare a fost legionar sau comunist, că imediat ne-am dezis de el și de opera lui!

            Strămoșii noștri au ridicat Atheneul Român printr-o colectă publică ”dați un leu pentru Atheneu” oare atunci cu banii ăia nu se puteau face alte lucruri mult mai importante pentru o țară care abia ieșea din Evul Mediu ? L-au făcut și noi astăzi ne mândrim cu el, dar noi ce vom lăsa urmașilor ? Nimic, decât niște lozinci sterile ”vrem spitale, nu vrem catedrale”!

            Dacă acești reprezentanți ai ”societății civile” ar fi onești ar spune clar și răspicat  că bani sunt și pentru școli și pentru spitale și pentru autostrăzi, problemele fiind la ”băieții  deștepti” ai sistemului, care se duc cu peșcheșul acolo unde trebuie și astfel cazuri ca Hexi Pharma, lucrări care se năruie la prima ploaie serioasă(vezi Spitalul Județean Arad) autostrăzi și drumuri care la câteva luni de la inaugurare se surpă! Să nu mai vorbesc de doctori care contra unor comisioane grase, de la companii farmaceutice, își transformă pacienții in cobai, cum este cazul doctoriței Podea!

            Să fim onești și să o spunem pe șleau există bani și pentru statuie și pentru Catedrala Mântuirii Neamului și mai rămân destui și pentru spitale și școli, trebuie oprită doar MANIPULAREA, fără a învrăjbi o categorie socială împotriva alteia, asta dacă nu sunteți urmașii politrucilor veniți pe țeava tancului sovietic din 1944, azi metamorfozați în conducători de ONG-uri și reprezentați ai societății civile!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *