Clopotul

clopot

 

     Așa cum ne așteptam, nu puteau să se abțină unii nici măcar în post de la a denigra Biserica. Au găsit și motivul; un clopot! Vai și iar vai, uitați pe ce dă Biserica banii! Și iar vai și vai! Daniel își pune imaginea pe el! Câh, câh! Câtă nesimțire, domnule! Biserica asta suge sângele poporului! Huooo!

     Înainte de toate, trebuie să le amintim acestora următorul aspect: cu banii noștri facem FIX CE DORIM NOI! Cu banii mei, făcuți din muncă cinstită și cu sudoarea frunții fac FIX CEEA CE DORESC EU! Și eu am dat bani pentru Catedrala națională așa cum au dat mulți, mulți alții și cu mult mai mult decât mine. Ceea ce nu înțeleg acești indivizi e că eu am dat banii Bisericii și indirect am delegat-o să facă ceva. Ce?! O Catedrală! Alții au făcut la fel, repet, cu muuult mai mulți bani! După ce am făcut asta, vin unii care doresc să dea ordine și indicații pe banii noștri?! Da, așa se pare! Ba mai mult, ne fac și proști căci după ei mai bine ar fi să facem spitale, școli și altele, știți…vechea idee reșapată!

     Cu școlile și spitalele e simplu de tot: școlile s-au închis fiindcă nu poate funcționa o școală cu 5 elevi. De ce?! Simplu! Îți trebuie director, profesori, femeie de servici, secretară etc. Costuri mult prea mari! Mai bine se pune la dispoziție mijloc de transport acestor elevi. Că s-au închis școli, iar elevii s-au trimis la mă-sa acasă, nu e o problemă creată de Biserică și, deci, nu se poate imputa ei. Statul e direct răspunzător!

     Cu spitalele e la fel! Pe lângă asta, dacă s-ar investi și nu sifona banii pentru sănătate, cu siguranță s-ar vedea! Statul a închis spitale și iarăși i-a trimis undeva pe oameni!  Nu s-au văzut investiții mari în celelalte spitale și nu s-au accesibilizat. Spitalul ar trebui să însemne următorul lucru: un loc unde te vindeci cât se poate de rapid și ajungi doar în cazuri excepționale! Ar trebui să fie atât de bine puse la punct, încât rezolvarea problemei și recuperarea să nu dureze foarte mult. La noi e fix invers: spitale multe, prost administrate, prost echipate unde cu greu îți rezolvi probema de sănătate și cu greu te recuperezi. Ba mai mult, te poți alege și cu alte infecții! Pe lângă aceste aspecte, statul încă nu are viziunea prevenției. La noi nu se investesc destui bani și nici nu se administrează cu cap în prevenirea apariției diverselor boli la cetățeni. Nu! Se lasă se îmbolnăvească și apoi se tratează. Dacă se mai poate! Dacă nu…la groapă! E mult mai ieftin. Iarăși, situația spitalelor se datorează statului și administrației deficitare. Nu se poate pune pe spatele Bisericii, în niciun caz. Ba dimpotrivă, Biserica, la nivelul ei, se ocupă cu mult mai bine decât statul în centrele ei medicale și de asistență socială. Nimeni din cei ce înjură Biserica nu amintește de aceasta!

     Catedrala Națională e ceva ce enervează și deranjează pe cei care nu sunt membri ai Bisericii și văd în ea un dușman în calea intereselor lor, marea majoritate venite din afară. Biserica FACE!!! Într-o țară unde se fură foarte mult, unde se dau țepe peste țepe din ce în ce mai ”legale”, unde faci o ”învârteală” de 100.000 euro ca să fie de bun simț căci mai puțin nu se merită, în țara unde se dau șpăgi cu valiza, o instituție care FACE va fi invidiată și vorbită de rău. De ce?! Fiindcă invidia e una dintre bubele românilor! Marea majoritate nu știu să se bucure de bucuria celuilalt, nu știu să aprecieze binele și realizările altora, nu știu să zică ”felicitări” cuiva mai bun decât el. Pe lângă asta, mai e și prostia din neștiință și neinformare.

     N-am auzit să ceară socoteală vreunui afacerist din România sau parlamentar și să le impună să facă altceva cu banii acestora. Nu, dar impun Bisericii!

     N-am auzit să fi luat la rost pe vreun administrator de spital, liceu, școli sau o altă instituție a statului. Nu, dar iau la rost Biserica!

     N-am auzit să fi vorbit lăudăros la adresa Bisericii atunci când e vorba de centrele sale de asistență socială și nu numai. Nu, doar dau directive ”biserica să facă…”!

     Voi pune altfel problema: voi ați produs ceva?! E ceva de capul vostru?! Să vă spun ceva: eu muncesc 10-12h ore zilnic și am început să fac un atelier de legătorie de la zero; dacă voi chiar ați munci pe bune, dacă voi chiar ați asuda atunci când munciți, dacă v-ar durea mâinile și picioarele de atât muncă atunci când puneți capul pe pernă dar și când vă treziți, n-ați mai avea timp să vorbiți aiurea! Problema, e că aveți prea mult timp liber, în timp ce noi care fie lucrăm pentru Biserică, fie o ajutăm sau fie lucrăm în cadrul ei, nu mai avem timp să ne uităm în grădina altuia. Ne lucrăm talanții și darurile date de Domnul încât cu greu mai avem timp să vorbim aiurea. Să nu-mi fie spre laudă, dar așa este!

     Pacea, liniștea, bucuria și sentimentul împlinirii îl găsesc în Dumnezeu și în muncirea talanților dați mie de El! Alții la fel! Constat că, cei care vorbesc de rău Biserica o fac din ură și invidie, datorită faptului că noi suntem așa ”blajini”, împăcați și liniștiți cu Dumnezeu, iar inima și mintea lor e turburată foarte! Fraților, veniți la Dumnezeu! Încă mai aveți vreme! Dacă din nesimțire, neștiință, răutate sau alt motiv vorbiți de rău Biserica, dar conștientizați că nu puteți fi fericiți decât în preajma lui Dumnezeu, chiar și așa, Domnul vă va ierta! Totuși, trebuie să înțelegeți următorul aspect: Dumnezeu e cu noi de la începutul lumii și va fi cu noi veșnic! Nimeni și nimic nu ne va putea despărți de El!  Tragic e că la tinerețe sunteți lei și sfâșiați, iar la bătrânețe sunteți miei. Atunci când o să muriți tot Biserica o să vă cânte la cap și o să se roage pentru voi prin reprezentatul ei, preotul.

     Toate cărțile legate au inscripționate anumite informații pe interiorul cotorului. Numele legătorului e una dintre ele. Și va fi acolo pentru posteritate și pentru viitorul legător care va umbla la carte. Și alți artizani procedează la fel. Și la clopot e la fel…

De ce zic că e la fel? Fiindcă în Biserică lucrurile stau puțin diferit față de lucrurile lumești.

     O biserică, o icoană, o clădire, un clopot etc. se fac cu binecuvântare! Ce înseamnă această binecuvântare?! În primul rând înseamnă că preotul, episcopul sau Biserica girează acel lucru. Mai înseamnă continuitate și chiar una apostolică; Biserica face astfel de la început și continuă pe aceeași linie. Lucrurile din Biserică trebuiesc privite cu un anumit duh al ei și nu cu cel desacralizat. Lucrurile în Biserică sunt diferite și merg diferit față de lume. Lumea poate fi înțeleasă din Biserică dar nu și Biserica din lume. Lumea trebuie să graviteze în jurul Bisericii și nu Biserica în jurul lumii.

informatii_cotor_carte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *