Clopotul, spitalele și banii Bisericii – veșnica problemă a lui Iuda

 

prima.scoala.romaneasca2

Biserica Sfântul Nicolae din Schei, Brașov în vecinătatea căreia se află prima școală românească din Schei

 

Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis: Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor? Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.

 (Evanghelia după Ioan, cap. 12, 3 – 6)

            De o vreme încoace, o categorie de oameni, au ce au cu banii Bisericii și mai ales cu fel în care aceștia sunt folosiți. Dacă până acu ceva vreme voiau spitale nu catedrale, mai nou găsesc fel și fel de utilizări celor 550.000 de euro cu care B.O.R a achiziționat ȘASE clopote pentru viitoarea Catedrală a neamului.

            De aproape 2000 de ani Iuda încearcă să-l scoată pe Hristos din societate, folosindu-se de aparenta grijă pentru cei sărmani, azi prin reprezentanții săi îl auzim pe Iuda zicând: oare nu se puteau folosi acești 550.000 de euro să sature câteva mii de sărmani pentru un an de zile? Ei bine, B.O.R nu doar că a dat 550.000 pe niște clopote, dar a și oferit celor aflați în nevoi, în ultimii 5 ani, 100 de milioane de euro(http://basilica.ro/biserica-ortodoxa-romana-a-cheltuit-100-milioane-de-euro-pentru-ajutorarea-aproapelui-in-ultimii-cinci-ani/)!

            Este mai ușor să căutăm un vinovat pentru propriile eșecuri, decât să stăm să analizăm unde am greșit și ce ar fi de făcut pentru a ne îndrepta! Parafrazând persecutorii din primele veacuri, societatea civilă strigă azi: ”Dacă nu sunt spitale B.O.R e de vină! Dacă nu avem școli cultele nu trebuiesc finanțate! Dacă autostrăzile lipsesc B.O.R e de vină pentru că ridică biserici…și așa mai departe”

            Toți sunt indignați deoarece Guvernul alocă pentru CULTELE RECUNOSCUTE din România nu doar pentru B.O.R un buget de aproximativ 20 de milioane de lei în timp ce restul ministerelor, în marea lor majoritate, au bugete de ordinul miliardelor, inclusiv SĂNĂTATEA și EDUCAȚIA, atât de mult dezavantajate  de construcția de Biserici!

            Să luăm pe rând aceste două domenii, atât de prejudiciate de B.O.R:

  1. SĂNĂTATEA, se obișnuiește să se compare atât de mult numărul spitatelelor cu cel al Bisericilor DAR nimeni nu ia în calcul faptul că un SPITAL JUDEȚEAN nu poți să construiești în orice sătuc de munte! Cum nici o CATEDRALĂ nu o construiești întru sat cu 100 de suflete! Un medic de familie nu merge să-și deschidă un cabinet într-un sat cu 50 de suflete că nu i se rentează economic DAR un preot e prezent acolo chiar dacă pentru a-și întreține familia trebuie să presteze alte activități, cunosc preoți șoferi de taxi! Stau și mă întreb: oare pentru spitalele pe care le avem și pentru altele noi nu ar fi suficiente fondurile Ministerului, dacă nu ar exista BĂIEȚII DEȘTEPȚI care prin peșcheșuri bine plasate își asigură contracte supraevaluate pentru lucrări de proastă calitate ?
  2. EDUCAȚIA. Școli vs Biserici, o altă comparație nereușită, căci școlile se închid din lipsă de copii, desigur fiecare sat ar merita să aibă o școală elementară și a avut-o! ÎN TINDA BISERICII! Marele Andrei Șaguna în Transilvania deschis vreo 800! În vechiul regat de asemenea Biserica s-a îngrijit de școli și spitale până a venit Statul prin Cuza și a zis: NU, școlile și spitalele trebuiesc administrate de stat! Iar azi se vede ce bine o face! Întorcându-ne în prezent satelor și mai nou orașelor le lipsesc COPII care ar justifica prezența unei școli la fiecare 1000 de locuitori. De ce ? Pentru că în loc să-i naștem îi AVORTĂM! Ne dorim o educație de calitate, dar nu protestăm când cei ce ar trebui să se ocupe de ea sunt numiți nu după competențe ci după APARTENENȚA POLITICĂ! Ne plângem de manuale dar nu ne scandalizăm că de conceperea și tipărirea lor se ocupă din nou BĂIEȚII DEȘTEPȚI, care un peșcheș bine plasat scoate niște cărți proaste și supraevaluate, dar ce contează  când cine trebuie și-a primit ce trebuie! E mai simplu să acuzăm Biserica de lipsa banilor! Ar fi bine să nu uităm că toate sursele ce stau la baza științelor moderne s-au păstrat datorită acelor călugări care-și dedicau viața prin mănăstiri să copieze și să păstreze vechile opere filosofice sau lucrări de astronomie, geometrie, aritmetică, etc!
  3. Încă un sector păgubit de prezența prea multor Biserici …drumurile noastre toate…un alt sector unde cei care se ocupă de el, au salarii nesimțite fără să facă efectiv nimic. Din nou Biserica e de vină că un kilometru de drum în câmpie costă de 3 ori mai mult ca la alții un drum ce o taie prin munți, popii îs de vină că se plătesc milioane de euro pentru deszăpeziri pe sectoare unde de ani de zile nu a căzut un fulg de nea, iar când se întâmplă să cadă drumarii sunt luați pe nepregătite, că doar popii îs de vină pentru că avem patru anotimpuri și iar e normal să NINGĂ! Nimeni nu se scandalizează că o doamnă, azi mare luptătoare pentru izbăvirea acestui neam, a luat zecile de milioane de euro pe un studiu legat de o autostradă care arată foarte frumos…pe HÂRTIE! Da, da ați ghicit e vorba de Clothilde Armand(http://www.evz.ro/bechtel-clotilde-armand-incasari-bani.html).

Închei prin a pune patru întrebări celor deranjați de B.O.R, în general și de CLOPOT în special:

  1. Câți dintre voi aveți un serviciu, dar desfășurați alte activități pentru a vă scoate salariul?
  2. Câți dintre voi ați continuat să mergeți la serviciu, deși salariul întârzia să vină uneori și câteva luni ?
  3. Câți profesori și medici cunoașteți, care-și iau salariul doar parțial, restul asigurându-l din fonduri proprii?
  4. Câți dintre voi ați direcționat cei 2% din impozit către o asociație non-profit care derulează proiecte în domeniul social-sanitar ?

Când veți răspunde la aceste întrebări vă veți câștiga dreptul de a vă urca într-un buldozer și de a dărâma prima Biserica ce vă iese în cale! Până atunci sunteți doar niște urâcioși, deranjați de simpla prezență a Bisericii în societate cu nicio intenție de a deveni fii ai ei.

prima.scoala.romaneasca

Prima școală românească din Schei

 

Sursă fotografii: www.wwromania.wordpress.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *